Go to Top

Vista a l’interior de la Cala dels Amics a l’entrada de Nutka

 

La Primera Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya va construir un fortí a la Cala dels Amics i es va quedar a viure allà uns anys.

No tenim moltes notícies dels fets esdevinguts, però disposem d’un gravat d’aquella època. Pots obtenir una còpia en aquest enllaç, i així observaràs l’escena amb més detall.

 

L'illa de Vancouver - Vista a l’interior de la Cala dels Amics a l’entrada de Nutka.

Vista a l’interior de la Cala dels Amics a l’entrada de Nutka

descargar-pdf

 

Malgrat l’aspecte ferotge del fortí, sabem que la seva guarnició era només d’uns 18 homes, i que en moltes temporades alguns d’ells embarcaven com escortes en els vaixells que solcaven aquelles aigües.

 

Fortí

Fortí

 

La seva vida era segurament plaent i pacífica, tal com indica el nom de la Cala dels Amics que van donar al paratge.

Els seus amics Nuu-chah-nulth, hàbils caçadors de balenes, els subministraven abundants aliments i greix per a les seves llanternes. La fusta dels boscos interminables, els servia com a combustible per escalfar la seva caserna.

Enmig de la badia està ancorat un vaixell, hivernant.

 

Poblat de Nuu-chah-nulth

Poblat de Nuu-chah-nulth

 

A la dreta de la imatge, una piragua amb molts membres de la tribu, tocats amb el pintoresc barret, van cap a alguna festa.

 

Amics vestits de gala

Amics vestits de gala

 

Quan a l’estiu del 1791 Alejandro Malaspina va fer escala en aquell lloc, es va sorprendre que molts vilatans haguessin adoptat la moda de la barretina, peça típica d’alguns pobles mediterranis de vistós color vermell, sens dubte més còmoda que el seu barret vegetal.

L’any 1792 el capità anglès George Vancouver va navegar per aquelles aigües i va donar nom a l’illa de Vancouver i a altres llocs. Va batejar com Spanish Banks, el que avui és una platja propera a la ciutat de Vancouver.

 

George Vancouver

George Vancouver

 

Mitjançant el Tractat de Nutka, Espanya va cedir aquelles terres a la Corona britànica, però els membres de la Primera Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya van seguir vivint al paradís de Nutka fins l’any 1792.