Go to Top

La Prima Línia Vermella

 

Avui en dia, s’ha posat de moda posar línies vermelles als nostres adversaris, prometent que mai les travessarem, o que mai permetrem que ells les passin.

El que molts no sabem és que aquest concepte de línia vermella és erroni.

Té el seu origen en un dibuix de l’artista i aviador anglès Harold H. Piffard (1867–1938), que va titular The Thin Red Line.

Es va publicar l’any 1917 a la pàgina 136 del primer número de la revista Canada in Khaki que va publicar a Toronto l’editorial Musson Books Co. Pots descarregar-te-la en el següent enllaç:
https://archive.org/details/canadainkhakitri00lond
En aquesta famosa il·lustració, una prima línia de roselles separa la Guerra de la Pau.

 

The Thin Red Line by Harold H. Piffard from Canada in Khaki

descargar-pdf

 

La Fundació Aurora ensenyarà a tots els nens i joves que la Guerra i la Pau estan separades per una línia molt subtil.

Tenim exemples molt recents: a l’Iraq, l’Afganistan, Líbia, Síria o Ucraïna. Baralles i batusses que van començar per raons discutibles, o manifestacions festives, van derivar en guerres sagnants.

Tots els països de Commonwealth celebren cada 11 de novembre el Remembrance Day, en record de tots els morts en les guerres.

També li diuen el Poppy Day, és a dir, el dia de la rosella, en record del famós dibuix.

En els actes que se celebren en tots els països, i en les publicacions commemoratives, apareixen rams de roselles vermelles.

Sorprèn que al Canadà, on la població procedeix en gran part de l’emigració, gairebé tots els ciutadans llueixen aquest dia en les seves solapes una rosella vermella de paper o plàstic. Ho fan en record de tots els canadencs morts en les guerres, que en molts casos van succeir abans que ells naixessin.

 

 

A les seves cases, en el treball, al carrer, les roselles vermelles els recorden que la Guerra i la Pau estan separades per una subtil i estreta línia vermella formada per fràgils roselles.