Go to Top

La Música. Händel. Ombra mai fu.

 

Georg Friedrich Händel va néixer a Alemanya l’any 1685, però després del gran èxit de la seva òpera Rinaldo l’any 1712 es va establir a Anglaterra, on va aconseguir una merescuda fama.

L’any 1738, en el cim de la seva carrera i aplaudit per tots com una gran celebritat, va estrenar la seva òpera Serse i va recollir un estrepitós fracàs.

L’òpera només es va representar cinc vegades, i es va retirar del cartell davant l’esbroncada constant dels espectadors. Això va significar pel compositor un daltabaix econòmic i una enorme pèrdua de prestigi.

Durant 250 anys, l’òpera no va tornar a ser interpretada, i va quedar en l’oblit.

Avui, l’ària Ombra mai fu és la composició més famosa de Händel, mundialment coneguda com el Llarg religiós de Händel.

 

 

És segur que tots hem escoltat aquesta cançó moltes vegades. Amenitza casaments, batejos i funerals. És una peça musical trista i alegre alhora, una melodia agradable i enganxosa, molt fàcil de memoritzar.

I la lliçó que va rebre l’Anita de la seva mare és clara: mai hem d’avergonyir-nos d’un fracàs, ja que el major revés de la nostra vida demà pot ser un gran èxit.

Tots els nens han d’aprendre-la i cantar-la cada vegada que estiguin tristos. I esperar que arribi l’endemà, quan la deessa Aurora anunciï l’arribada del nou dia.

Mai hem de prendre males decisions víctimes de la tristesa. Sempre hem d’esperar que arribi l’endemà.

La deessa Aurora és la deessa de la llum i de l’esperança, i per això dóna nom a la nostra fundació.

 

Ombra mai fu

 

En l’òpera Serse, el rei de Pèrsia es dirigeix a un arbre, un plàtan, i expressa la seva admiració per la seva gran bellesa:

Ombra mai fu
di vegetabile
cara ed amabile
soave piu.

Serse canta i repeteix aquesta lletra tan simple… mai hi va haver una ombra d’un vegetal més dolç i amable, més suau.

 

 

Cada un dels episodis de la Història dels Herois incorpora una peça musical de qualitat. Per això, la Fundació Aurora fa una crida a tots els melòmans, professionals i aficionats a la música a incorporar-se com a simpatitzants de la fundació i posar el màxim interès a fer conèixer als nostres nens i joves aquestes melodies meravelloses.

Però en aquest cas, a més, tenim un altre objectiu: que tots els nens i joves aprenguin a interpretar la cançó Ombra mai fu, i que amb el suport de psicòlegs i educadors sigui una arma potent en la prevenció de la depressió i el suïcidi.

Una cançó…, esperar l’endemà… és la lliçó que l’Anita va rebre de la seva mare. Inculcada en una edat primerenca pot ser eficaç en l’edat adulta, quan comencin a manifestar-se els problemes.