Go to Top

Els teatres de l’òpera

 

Ombra mai fu és una ària de l’òpera Serse, estrenada per Georg Friedrich Händel l’any 1738 a Londres.

Ja en aquella època, les òperes, els concerts i els ballets eren esdeveniments que convocaven el més selecte de la societat. Eren ocasions perquè la reialesa, la noblesa, i les famílies benestants rivalitzessin amb el lluïment de joies i riques vestimentes.

El Gran Teatre del Liceu de Barcelona

El Gran Teatre del Liceu de Barcelona

Les llotges principals estaven ocupades per emperadors i reis. Els últims pisos, moltes vegades sense visió directa de l’escenari, quedaven destinats als veritables aficionats a la música.

D’aquelles èpoques glorioses queden encara monumentals teatres de l’òpera en moltes ciutats, com el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, el Teatro Real de Madrid o el Teatro Lope de Vega de Sevilla.

La Fundació Aurora pretén que tots els nens coneguin i valorin la música de qualitat. Per això, cadascuna de les històries que explicarà l’Anita, la nostra narradora, estaran acompanyades d’una peça musical excel·lent, entre elles, diverses àries i fragments de grans òperes.

A més d’Ombra mai fu, els nens i joves escoltaran moltes altres àries com El lament de Dido, de l’òpera Dido i Eneas composta per Henry Purcell, o Lascia ch’io pianga composta també pel gran Georg Friedrich Händel.

Els hi donarem a conèixer també fragments orquestrals molt coneguts, com El funeral de Sigfrido de l’òpera El capvespre dels déus, o El cor dels pelegrins de l’òpera Tannhäuser, ambdues compostes per Richard Wagner.

Altres melodies que la fundació buscarà popularitzar entre nens i joves no pertanyen a òperes. Tal és el cas de la Cançó de Solveig de Peer Gynt composta per Edvard Grieg.

En un dels episodis, l’Anita contarà la interminable lluita per la conquesta d’un castell, que acompanyarem amb fragments de la Passió segons Sant Joan de Johann Sebastian Bach. En un altre, mentre una voràgine consumeix el cel i la terra amb les seves flames, escoltaran el Dies Irae del Rèquiem de Mozart.

Altres peces musicals seleccionades seran cançons tradicionals russes i algunes belles cançons compostes al Segle XX.

La Fundació Aurora s’adreçarà als cantants, directors d’orquestra i músics, tant aficionats com professionals, per demanar-los que interpretin aquestes peces per als nens, i que ens facilitin còpies per repartir-les. Especial interès tindrà el fet de recopilar les interpretacions dels músics i cantants que ja no són entre nosaltres, a fi que la seva memòria sigui transmesa a futures generacions.

GRAN_TEATRO_DEL_LICEO

Gran Teatre del Liceu de Barcelona

Teatro Real de Madrid

Teatro Real de Madrid

Teatro Lope de Vega de Sevilla

Teatro Lope de Vega de Sevilla

Teatre Fortuny de Reus

Teatre Fortuny de Reus

Avui en dia, els grans teatres de l’òpera ja no són llocs exclusius per a una classe aristocràtica dominant. Estan oberts a tots els públics, però encara segueixen sent inaccessibles a la gran majoria dels nens, atès que programen uns espectacles molt complexos en horaris intempestius.

La Fundació Aurora es posarà en contacte amb tots els teatres i coliseus, les orquestres i cantants lírics, tant professionals com aficionades, perquè programin petits espectacles als quals puguin assistir els nens i joves de les escoles.

També fa una crida a tots els professionals i melòmans perquè s’incorporin com a simpatitzants de la fundació, i triïn els seus representants en el Patronat, per tal que puguin organitzar aquestes vastes tasques.

A canvi d’un petit donatiu se’ls lliurarà un carnet de la Fundació Aurora amb el seu nom.

Es posarà un notable afany en què s’incorporin com a simpatitzants de la fundació tots els docents que es dediquen a la formació musical dels nostres infants i joves, que són els que seran la corretja de transmissió de les nostres il·lusions.

Prem sobre la imatge del carnet i podràs inscriure’t com a simpatitzant de la Fundació Aurora.

CARNET-SIMPATIZANTE

Carnet de simpatitzant de la Fundació Aurora