Go to Top

Els Humans de Vancouver

 

Quan els catalans van arribar a l’illa de Vancouver van trobar que hi habitaven uns pobles d’Humans prehistòrics, de caçadors i recol·lectors.

Amb les seves gegantines canoes de fusta de cedre propulsades per fins a quaranta remers, s’aventuraven a l’oceà per caçar balenes, que constituïen la base del seu aliment.

Sedentaris, no coneixien la metal·lúrgia dels metalls, però tenien una avançada cultura.

Les seves vestimentes, els seus habitatges, els seus costums i el seu art van cridar l’atenció dels expedicionaris catalans, ja que superaven en qualitat i tecnologia a tot el que havien vist abans.

 

a

Maqüina, Cap dels Nuu-chah-nulth.
Tomàs Súria. Llapis sobre paper, any 1791.

 

Els Humans de Vancouver van quedar sorpresos en veure arribar als grans vaixells. Es van amagar en el més profund del bosc, però van enviar aviat els seus emissaris que van fer gran amistat amb els voluntaris catalans.

A partir d’aquell moment, el poble dels Nuu-chah-nulth i la resta dels habitants de les anomenades First Nations de l’actual Colúmbia Britànica van mantenir excel·lents relacions amb nosaltres.

Els seus descendents actualment formen una part important dels habitants del Canadà, i la seva cultura és admirada i mantinguda.

 

Demanarem al Govern i a les entitats relacionades amb la cultura indígena de la Colúmbia Britànica que ens ajudin en donar a conèixer a tots els nens i joves la història i l’art dels pobles que componen les First Nations.

 

LOS HUMANOS DE VANCOUVER
Xilografia de Limmar. Any 1872. Els indígenes de Vancouver.

descarregar-pdf

 

D’aquesta manera podrem explicar als nostres nens i joves com eren els pobles d’Humans caçadors recol·lectors que van habitar a Europa.

La tradició ens feia suposar que eren gents primitives que caçaven amb pedres. El descobriment recent de la mòmia de l’Home de Ötzi, als Alps, datada de fa 3000 anys, ja ens va descobrir que els humans prehistòrics europeus disposaven de tecnologies sofisticades.

Coneixent la cultura dels pobles originaris de Vancouver, entendrem com era l’existència dels humans que vivien a l’estany de Banyoles, dels que treballaven a les mines de Gavà i la dels pobles de caçadors recol·lectors de l’Espluga de Francolí o d’Ulldecona.

Els nostres arqueòlegs estan excavant els seus antics assentaments i cada any afloren vestigis del seu passat. No ens ha quedat molt d’ells, però mereixen la nostra admiració, ja que són els avantpassats de tots nosaltres.

Segur que els nens i joves admiraran l’art dels indígenes del Canadà, i que molts viatjaran a Vancouver per conèixer de prop les meravelles d’aquell paradís.